Zupa krem warzywny to przepis z warzyw, które zazwyczaj mamy pod ręką. Wykonanie jest szybkie i proste, a zupa w sam raz nada się jako rozgrzewająca kolacja. Jest to zupa, którą sama najczęściej robię.
Do przygotowania dwóch porcji zupy krem warzywny potrzeba:
- 4 duże marchewki,
- pietruszka korzeń,
- pomidor,
- ząbek czosnku,
- 1/2 małej cebuli,
- 6 łyżek czerwonej soczewicy,
- 2 szklanki wody,
- 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- oliwa z oliwek (do podsmażenia).
Wykonanie zupy krem warzywny
Cebulę i czosnek siekamy na drobne kawałki, a następnie podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Następnie zalewamy wodą. Pomidora parzymy aby pozbyć się skórki i kroimy na kawałki. Całą resztę warzyw również obieramy i kroimy. Marchewkę, pietruszkę, pomidora i soczewicę wrzucamy do garnka. Przyprawiamy kurkumą i gotujemy około 15 minut. Jak zupa lekko przestygnie dokładamy jogurt naturalny i całość miksujemy w blenderze.
Smacznego!
Zapraszam również do spróbowania zupy z dyni.
Zupa krem warzywny to świetne rozwiązanie, gdy nie mamy pomysłu na kolację.