Domowe pieguski z czekoladą i orzechami

Domowe-pieguski-z-czekolada

Domowe pieguski z czekoladą i orzechami to smaczne i proste w wykonaniu ciasteczka. Świetnie zastąpią nam kupne pieguski i idealnie nadadzą się na przekąskę w ciągu dnia. Są kruche i mają maślany smak. Do tego czekolada i orzechy, niczego więcej już im nie potrzeba.

Do przygotowania domowych piegusek z czekoladą i orzechami potrzeba:

  • 1 jajko,
  • 170 g masła,
  • ½ szklanki cukru trzcinowego,
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 150 g czekolady (ja dałam 100g kropelek czekoladowych z czekolady deserowej i 50 g gorzkiej czekolady pokrojonej na drobne kawałki),
  • 70 g orzechów (ja dałam nerkowce).

Wykonanie domowych piegusek z czekoladą i orzechami

Jajko z masłem i cukrem ucieramy na gładką masę. Następnie łączymy z kawałkami czekolady i pokrojonymi orzechami. W ostatnim etapie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Aby pieguski wyszły ładne i podobnej wielkości, to najprościej będzie ulepić okrągłe kulki, które później rozpłaszczamy. Domowe pieguski układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C. Pieczemy od 15 do 20 min, najlepiej z funkcją pieczenia od góry i dołu.

Smacznego!

Domowe-pieguski

Domowe pieguski z czekoladą i orzechami idealne na przekąskę w ciągu dnia.

 

2 Komentarzy

  1. 18 kwietnia 2016    

    wspaniałe ciasteczka 🙂 chętnie bym się skusiła 🙂

    • Marta Marta
      18 kwietnia 2016    

      Są bardzo dobre, polecam spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl