Pasta z makreli i jajek

Pasta-z-makreli

Bardzo lubię różnego rodzaju pasty, w szczególności z dodatkiem jajek i takie też najczęściej robi się u mnie w domu. Wyjątkiem bez jajek jest pasta guacamole, którą uwielbiam 🙂 Dużo jednak słyszę na temat pasty z makreli, a ryby również bardzo lubię, dlatego stwierdziłam, że w końcu muszę zrobić ją sama. Zdecydowanie warto było podjąć się tego zadania, a obieranie z ości wcale nie jest takie straszne. Z powodzeniem wystarczy jedna makrela aby pasty wyszła całkiem spora ilość. Gotowane na twardo jajka i małe kawałeczki ogórka kiszonego w jednym połączeniu smakują naprawdę znakomicie. Do tego świeży chlebek i pyszne kanapeczki z pastą z makreli i jajek są gotowe.

Do przygotowania pasty z makreli i jajek potrzeba:

  • 1 makrelę wędzoną,

  • 4 jajka,

  • 4 łyżki jogurtu greckiego,

  • 2 łyżeczki musztardy,

  • 1/2 małej cebuli,

  • 1 ogórek kiszony,

  • szczypiorek,

  • pieprz.

Wykonanie pasty z makreli i jajek

Jajka gotujemy na twardo. Całą makrelę obieramy z ości. Cebulę i ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę, a obrane jajka rozgniatamy widelcem. Do naczynia z makrelą dodajemy jogurt grecki, musztardę, posiekaną cebulę, ogórka kiszonego oraz rozgniecione wcześniej jajka. Wszystkie składniki łączymy razem za pomocą widelca, ugniatając tak aby pozbyć się zbyt dużych kawałków. Na koniec doprawiamy pieprzem. Gotową pastę z makreli nakładamy na kromkę chleba oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem i gotowe.

Pasta-z-makreli

Pasta-z-makreli-i-jajek

Pasta z makreli i jajek.

Smacznego!

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadomienia o nowych wpisach prosto na Twój adres e-mail

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime