Pieczone awokado z jajkiem

Pieczone-awokado

Pieczone awokado z jajkiem to pyszna odmiana dla codziennych śniadań. Jeżeli macie ochotę na coś innego niż płatki owsiane i kanapki, to polecam właśnie ten przepis. Co najważniejsze przygotowanie takiego śniadania nie jest zbyt wymagające, a awokado z jajkiem może piec się podczas naszego porannego prysznica. Dlaczego idealne jest na śniadanie? Ponieważ zawiera zdrowe tłuszcze potrzebne naszemu organizmowi, które między innymi dają uczucie sytości. Awokado korzystnie wpływa na pracę serca i pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu. Owoc ten nazywany jest również eliksirem młodości. Więcej informacji na temat awokado można przeczytać we wpisie dlaczego warto jeść awokado?

Do przygotowania jednej porcji pieczonego awokado z jajkiem potrzeba:

  • 1 awokado,
  • 2 jajka,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Wykonanie pieczonego awokado z jajkiem

Awokado myjemy i przekrajamy na pół. Wyciągamy pestkę, a w jej miejsce wbijamy żółtka z jajek. Po jednym żółtku na połówkę awokado. Z wierzchu doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wstawiamy do piekarnika. Awokado z jajkiem piecze się około 15 min w temperaturze 200 C na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy lekko posiekaną natką z pietruszki.

Smacznego!

Pieczone-awokado-z-jajkiem

Pieczone awokado z jajkiem – po takim śniadaniu nabierzemy energii i sił na resztę dnia.

 

2 Komentarzy

  1. Jarek Jarek
    8 maja 2016    

    Pyszne 🙂 Polecam!!!

    • Marta Marta
      8 maja 2016    

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl