Pieczone owoce pod kruszonką

Pieczone-owoce-pod-kruszynka

Pieczone owoce pod kruszonką to szybki przepis na pyszny deser. Smakuje wyśmienicie na ciepło, jak i na zimno. W wersji na bogato możemy na górę położyć śmietankę posypaną cynamonem, palce lizać!

Do przygotowania pieczonych owoców pod kruszonką potrzeba:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżki cukru pudru trzcinowego,
  • 2 banany,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • cynamon,
  • śmietanka 30% (wersja na bogato).

Wykonanie pieczonych owoców pod kruszonką

Masło, mąkę i cukier ugniatamy w jednolitą masę. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. W międzyczasie kroimy banana w plasterki i jabłko na drobne kawałki. Układamy banana na dnie naczynia żaroodpornego, następnie jabłko. Owoce polewamy sokiem z cytryny i posypujemy cynamonem. Ciasto wyciągamy z lodówki, rwiemy na drobne kawałeczki i układamy na owocach. Naczynie wkładamy do rozgrzanego w 180 stopniach piekarnika i pieczemy około 30 min, aż góra ciasta będzie odpowiednio zarumieniona. Gotowe ciasto będzie świetnym deserem na ciepło i zimno. W wersji na bogato możemy jeszcze ubić śmietankę 30%, nałożyć ją na wierzch ciasta i posypać cynamonem.

Smacznego!

Owoce-pod-kruszynka

A tak wygląda moje przygotowanie pieczonych owoców pod kruszonką.

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl