Tarta jaglana z rabarbarem

Tarta-jaglanaTarta to jedno z najprostszych i najszybszych ciast do zrobienia. W sklepach pojawił się już rabarbar, więc warto to wykorzystać i sklecić jakieś ciasto. Dojrzały rabarbar będzie słodki ale zarówno doda do ciasta fajnego orzeźwiającego i lekko kwaskowego smaku. Jeżeli spodziewacie się niezapowiedzianych gości, to taka tarta z rabarbarem z pewnością pomoże uratować Wam sytuację.

Do przygotowania tarty jaglanej z rabarbarem potrzeba:

Ciasto:

  • 250 g mąki jaglanej (2 szklanki),

  • 3 łyżki cukru (ja użyłam erytrol),

  • 150 g masła.

Nadzienie:

  • 1 kg dojrzałego rabarbaru,

  • 3 łyżki cukru np. erytrolu,

  • 1 łyżka cukru waniliowego,

  • 1 płaska łyżeczka cynamonu.

Wykonanie tarty jaglanej z rabarbarem

Zaczynamy od zrobienia ciasta. Kawałki miękkiego masła wrzucamy do miski i dodajemy mąkę z cukrem. Wszystkie składniki razem ugniatamy aż powstanie masa, którą możemy razem połączyć. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie na tartę. Rabarbar kroimy w małe około 1 cm kawałki. Wrzucamy je do garnka, nalewamy odrobinę wody i dusimy na małym ogniu. Dodajemy cukier i cynamon. Po około 10 minutach, jak rabarbar zmięknie, odstawiamy nadzienie do wystygnięcia. Ciasto z lodówki przekrajamy na 2 części. Tą większą część ciasta wykładamy na blachę do tarty. Nakładamy nadzienie, a mniejszą część ciasta kruszymy na małe kawałki i posypujemy górę tarty. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego w 180 C piekarnika. Tartę z rabarbarem pieczemy do 40 min.

Smacznego!

Tarta-jaglana-z-rabarbaren

Tarta jaglana z rabarbarem.

 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl