Tort czekoladowy na pierwsze urodziny bloga MarciaTime

Tort-czekoladowy

To dzisiaj jest ten dzień, urodziny bloga Marcia Time. Dokładnie rok temu na blogu pojawił się pierwszy wpis pod tytułem jakie korzyści dostarcza nam gorzka czekolada? A dlaczego ten wpis dodałam jako pierwszy? Pewnie dlatego, że uwielbiam czekoladę. I właśnie z tej okazji postanowiłam uczcić ten dzień i zrobić tort czekoladowy z wykorzystaniem gorzkiej czekolady. Jak ten czas szybko leci, aż trudno uwierzyć, że minął już rok. Cieszę się bardzo, że jest Was coraz więcej i stale tu zaglądacie. Przez ten czas wiele się nauczyłam i mam nadzieję, że nauczę jeszcze więcej 🙂 Dziękuję Wam i bliskim mi osobom, które wspierały i pomagały w tworzeniu bloga. Poniżej znajdziecie przepis na pyszny tort czekoladowy. Raz na jakiś czas trzeba zaszaleć 🙂

Do przygotowania tortu czekoladowego potrzeba:

Ciasto:

  • 4 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru trzcinowego,
  • 1 kostka masła (200g),
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 4 łyżki kakao,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g).

Krem czekoladowy:

  • śmietanka 36% 500 ml,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g),
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100g),
  • 1/3 kostki masła.

Wykonanie tortu czekoladowego

Ciasto

Gorzką czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Do miski wbijamy jajka, dodajemy masło i cukier. Wszystkie składniki razem ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Całość dokładnie mieszamy. Na sam koniec wlewamy gorzką czekoladę i łączymy razem z ciastem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią połowę przygotowanego ciasta, które piecze się od 20 do 30 minut w temperaturze 180C. Gotowe ciasto wyciągamy z blachy i wstawiamy do pieczenia drugą część. Oba upieczone ciasta przekrajamy jeszcze na pół.

Krem czekoladowy

Śmietankę 36% podgrzewamy w garnku aż do wrzenia. Następnie dodajemy kostki czekolady i dokładnie wszystko mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Jak krem lekko przestygnie, to dokładamy do niego masło i miksujemy. Gotowy krem wstawiamy do lodówki. Tort składa się z czterech części, pomiędzy każdą z nich nakładamy krem czekoladowy.

Ciasto piekłam na tortownicy o średnicy 23 cm.

Smacznego!

Tort

Tort-czekoladowy-na-urodziny

Tort-czekoladowy

Tort czekoladowy na pierwsze urodziny bloga MarciaTime

2 Komentarzy

  1. 16 września 2016    

    Wszystkiego dobrego na pierwsze urodziny bloga! Wielu lat owocnego blogowania życzę 🙂 Częstuję się pysznym tortem czekoladowym:) Pozdrawiam!

    • Marta Marta
      17 września 2016    

      Dziękuję bardzo :)!!!!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl