Kanapki z awokado są pyszne. Awokado to taki owoc, że chyba można z niego zrobić naprawdę wszystko: koktajl, krem czekoladowy, pieczone awokado na śniadanie, faszerowane jajka, no i oczywiście wyśmienitą pastę guacamole. Awokado pokrojone w zwykłe plastry i położone na chlebie już samo w sobie smakuje dobrze, a dokładając do niego kilka dodatków możemy stworzyć naprawdę wyśmienite i zdrowe kanapki.
Do przygotowania 5 kanapek z awokado, pomidorem i bazylią potrzeba:
- awokado,
- pomidor,
- liście bazylii (około 10),
- kilka kropel soku z cytryny,
- 5 kromek chleba,
- sól i pieprz.
Wykonanie kanapek z awokado, pomidorem i bazylią
Awokado obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Lekko skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie plastry awokado układamy na chlebie. Kolejno kładziemy liście bazylii i plaster pomidora. Kanapki są gotowe w trybie ekspresowym i równie szybko znikają ze stołu 🙂
Smacznego!
Dodałabym jeszcze plasterek mozarelli <3 😀
Z mozzarellą też na pewno będzie dobre 🙂