Makaron ryżowy z kurczakiem to przepis na szybki obiad. Zaletą tego makaronu jest to, że właściwie nie wymaga gotowania, więc jego przygotowanie jest bardzo szybkie. Będzie również idealny dla osób na diecie bezglutenowej. Świetnie pasuje do dań mięsnych, warzywnych, zup i sałatek.
Do przygotowania dwóch porcji makaronu ryżowego z kurczakiem potrzeba:
- 150 g makaronu ryżowego,
- 350 g piersi z kurczaka,
- 1/2 papryki czerwonej,
- 1/2 papryki żółtej,
- 1/2 cebuli,
- 1/2 małego selera,
- marchew,
- trochę szczypiorku,
- 4 rzodkiewki,
- kiełki mix (do posypania),
- oliwa z oliwek do smażenia,
- przyprawy: papryka ostra i słodka, curry, czubryca zielona, sól, pieprz.
Wykonanie makaronu ryżowego z kurczakiem
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dokładamy do cebuli. Wszystkie warzywa z wyjątkiem kiełków kroimy w paski i dorzucamy na patelnię, następnie doprawiamy przyprawami. W międzyczasie makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Gotowy makaron nakładamy na talerz i przykrywamy warzywami i mięsem z patelni. Na koniec posypujemy kiełkami i gotowe.
Smacznego!
Polecam również wypróbować przepis na warzywne kolorowe spring rolls. Do ich przygotowania wykorzystamy część tych samych składników, których użyłam w makaronie ryżowym z kurczakiem.
Makaron ryżowy z kurczakiem to pyszne i kolorowe danie 🙂