Ciasto marchewkowe z migdałami i żurawiną

Ciasto-marchewkoweDzisiaj przedstawiam ciasto marchewkowe w kolejnej odsłonie. Tym razem szybsze w wykonaniu i mniej pracochłonne. Jeżeli, jednak macie ochotę na coś bardziej urozmaiconego, to proponuję zajrzeć do wpisu ciasto marchewkowe z czekoladą i migdałami.

Do przygotowania ciasta marchewkowego z migdałami i żurawiną potrzeba:

  • 4 jajka,
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 5 dużych marchewek,
  • 1/2 szklanki żurawiny,
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • skórka z 1 cytryny,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki kardamonu,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatałowej,

Wykonanie ciasta marchewkowego z migdałami i żurawiną

W misce utrzeć jajka z cukrem. Dodać oliwę, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie wymieszać i dodać przyprawy. Następnie pokrojoną na kawałeczki żurawinę, startą skórkę z cytryny i zblendowane na drobno migdały. Na sam koniec dodajemy utartą na drobnych oczkach marchewkę. Gotową masę na ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto marchewkowe piec w 180C około 45 minut.

Smacznego!

Ciasto-marchewkowe-z-migdalami

Ciasto marchewkowe z migdałami i żurawiną

 

Zapisz

2 Komentarzy

  1. 12 listopada 2016    

    Pięknie wygląda 😉

    • Marta Marta
      12 listopada 2016    

      Dziękuję bardzo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl