Jesienny chlebek dyniowy

Jesienny-chlebek-dyniowy

Nie ma to jak chleb własnej roboty. Taki zawsze smakuje najlepiej, plus ta satysfakcja własnego wypieku – bezcenne. Rodzajów chleba jest naprawdę wiele: żytnie, pszenne, z mieszanymi mąkami, a nawet z samych ziaren. Na blogu znajdziecie już przepis na domowy chleb żytni ze słonecznikiem. Teraz spróbowałam jeszcze zupełnie czegoś innego i upiekłam słodki chleb z puree z dyni. Ten jesienny chlebek dyniowy świetnie smakuje z dżemem ale również można go jeść samego. Jeżeli macie ochotę na coś innego niż zwykły chleb, to zapraszam na poniższy przepis w jesiennym klimacie.

Do przygotowania jesiennego chlebka dyniowego potrzeba:

  • 2 jajka,

  • 1/3 szklanki oleju,

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,

  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego,

  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu,

  • 1/3 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej,

  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego,

  • 2/3 szklanki mleka migdałowego,

  • 1 i 1/2 szklanki pure z dyni,

  • szczypta soli,

  • pestki dyni do posypania.

Wykonanie jesiennego chlebka dyniowego

Chlebek dyniowy najłatwiej przygotowuje się w dwóch miskach. Do pierwszej wlewamy wszystkie mokre składniki: olej, mleko, jajka i aromat, a następnie mieszamy. W drugiej misce łączymy mąkę, cukier oraz przyprawy. Zawartość miski z mokrymi składnikami przelewamy do miski z suchymi. Dokładnie mieszamy razem, a na sam koniec dodajemy puree z dyni. Na początku wpisu jest odnośnik jak je wykonać. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posypujemy pestkami dyni. Chlebek dyniowy pieczemy w temperaturze 180 C około 50 minut.

Smacznego!

Chlebek-dyniowy

Jesienny-chlebek-dyniowy

Jesienny chlebek dyniowy.

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadomienia o nowych wpisach prosto na Twój adres e-mail

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime