Makaron ryżowy z kurczakiem – przepis na obiad

Makaron-ryzowy

Makaron ryżowy z kurczakiem to przepis na szybki obiad. Zaletą tego makaronu jest to, że właściwie nie wymaga gotowania, więc jego przygotowanie jest bardzo szybkie. Będzie również idealny dla osób na diecie bezglutenowej. Świetnie pasuje do dań mięsnych, warzywnych, zup i sałatek.

Do przygotowania dwóch porcji makaronu ryżowego z kurczakiem potrzeba:

  • 150 g makaronu ryżowego,
  • 350 g piersi z kurczaka,
  • 1/2 papryki czerwonej,
  • 1/2 papryki żółtej,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/2 małego selera,
  • marchew,
  • trochę szczypiorku,
  • 4 rzodkiewki,
  • kiełki mix (do posypania),
  • oliwa z oliwek do smażenia,
  • przyprawy: papryka ostra i słodka, curry, czubryca zielona, sól, pieprz.

Wykonanie makaronu ryżowego z kurczakiem

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dokładamy do cebuli. Wszystkie warzywa z wyjątkiem kiełków kroimy w paski i dorzucamy na patelnię, następnie doprawiamy przyprawami. W międzyczasie makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut pod przykryciem. Gotowy makaron nakładamy na talerz i przykrywamy warzywami i mięsem z patelni. Na koniec posypujemy kiełkami i gotowe.

Smacznego!
Polecam również wypróbować przepis na warzywne kolorowe spring rolls. Do ich przygotowania wykorzystamy część tych samych składników, których użyłam w makaronie ryżowym z kurczakiem.

Makaron-ryzowy-z-kurczakiem

Makaron ryżowy z kurczakiem to pyszne i kolorowe danie 🙂

 

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl