Zbliża się tłusty czwartek i z tej okazji postanowiłam zrobić pączki pieczone w piekarniku. Jest to trochę lżejsza i zdrowsza wersja od tych kupnych smażonych na oleju. Na pewno spodoba się tym, co bardziej przestrzegają diety. Oczywiście w tłusty czwartek warto zjeść chociaż jednego prawdziwego pączka smażonego na oleju ale całą resztę można zastąpić tą lżejszą wersją z piekarnika. Pączki są lekkie, delikatne i smaczne. Jeżeli zdecydujecie się jednak na pączki smażone, to polecam spróbować mini pączków z twarogiem.
Do przygotowania pączków pieczonych w piekarniku potrzeba:
- 2 i 2/3 szklanki pszennej mąki,
- 230 ml mleka,
- 20 g drożdży,
- 1/3 szklanki cukru,
- cukier puder do posypania pączków (ja użyłam trzcinowego),
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 2 łyżki rozpuszczonego masła około 20 g,
- marmoladę lub dżem do nadziewania pączków.
Z tych składników wyszło mi 13 pączków.
Wykonanie pączków pieczonych w piekarniku
W pierwszej kolejności rozpuszczamy drożdże. Podgrzewamy niewielką ilość mleka, około 1/4 szklanki i rozpuszczamy w nim drożdże, dodając 2 łyżki mąki. Następnie odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie, około 10-15 min. W drugim garnuszku roztapiamy kawałek masła. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodając cukier i sól. Następnie dodajemy lekko podgrzaną resztę mleka i jajko. Wszystkie składniki łączymy razem. Wlewamy wyrośnięte drożdże ponownie mieszając. Na koniec dolewamy ciepłe roztopione masło. Wyrabiamy ciasto, jeżeli za bardzo się klei to dosypujemy jeszcze trochę mąki. Gotowe przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Moje ciasto na pączki trochę się zastanawiało zanim wyrosło, na szczęście w końcu się udało. Masę rozkładamy na stolnicy oprószonej mąką. Staramy się jej nie ugniatać aby nie uciekły z niej wszystkie pęcherzyki powietrza. Najlepszym sposobem na ulepienie pączków będzie wycięcie ich np. szklanką. Ciasto należy ułożyć w wielki placek grubości około 2, 3 cm i następnie wycisnąć szklanką kółka. Resztę skrawek skleić i ponowić całą czynność. Gotowe wycięte pączki powinny jeszcze chwilę postać w ciepłym miejscu aby jeszcze raz wyrosły. Moim zajęło to około 10-15 min. Następnie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 C, nastawiając opcję pieczenia od dołu i góry. Pączki pieką się od 10 do 15 min. Jak się zaczną zarumieniać to znaczy, że są gotowe. Teraz pozostało je tylko nadziać marmoladą lub dżemem. Można do tego użyć np. strzykawki czy szprycy, następnie posypać cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego!
Pączki pieczone w piekarniku warto upiec i wypróbować na tłusty czwartek.
Dzięki za przepis teraz tylko czekać do jutra 😀
Dziękuję za komentarz 🙂
Muszę takie pieczone wypróbować!
U mnie wszystkim pączki smakowały, warto spróbować 🙂