Pieczone banany z czekoladą i migdałami

Pieczone-banany Zupełnie nie spodziewałam się, że pieczone banany z czekoladą i migdałami są takie pyszne! Ich smak jest naprawdę zaskakujący. Czekolada, pasta tahini i migdały nadają bananom przepysznego smaku. Co najważniejsze przygotowania zajmą chwilę, a deser prezentuje się świetnie. Pieczone banany to jeden z tych naprawdę mile zaskakujących i pysznych deserów. Wasi goście będą zachwyceni.

Do przygotowania dwóch porcji pieczonych bananów z czekoladą i migdałami potrzeba:

  • 2 banany,

  • cynamon,

  • 2 kostki gorzkiej czekolady,

  • 2 łyżeczki pasty tahini,

  • płatki migdałów,

  • olej kokosowy (do posmarowania naczynia).

Wykonanie pieczonych bananów z czekoladą i migdałami

Banany przekrajamy na pół i wzdłuż, tak aby z każdego wyszły cztery części. Układamy je w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Spód możemy lekko posmarować olejem kokosowym. Banany posypujemy cynamonem i wstawiamy do nagrzanego do 160C piekarnika. Pieczemy je od 10 do 15 minut. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę. Upieczone banany układamy na talerzach, polewamy je pastą tahini, gorzką czekoladą, a na koniec posypujemy płatkami migdałów. Deser jest gotowy! Pieczone banany z czekoladą i migdałami są pyszne na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

Pieczone-banany-z-czekolada-i-migdalami

Pieczone banany z czekoladą i migdałami

 

Zapisz

Zapisz

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl