Pieczone gruszki z czekoladą i migdałami

Pieczone-gruszkiKto by pomyślał, że pieczone gruszki z czekoladą i migdałami są takie dobre. Czasami po prostu fajnie jest zjeść owoce w trochę innej postaci. Takie gruszki smakują niczym prawdziwy deser. Podane na ciepło z rozpływającą się czekoladą i chrupiącymi migdałami to prawdziwa uczta. Jeżeli jednak macie ochotę spróbować pieczone owoce, które idealnie nadają się na śniadanie, to polecam kliknąć we wpis pieczone awokado z jajkiem.

Do przygotowania 3 porcji pieczonych gruszek z czekoladą i migdałami potrzeba:

  • 3 gruszki,
  • 6 kostek gorzkiej czekolady,
  • kilka kropel soku z cytryny,
  • migdały (do posypania gruszek),
  • cynamon.

Wykonanie pieczonych gruszek z czekoladą i migdałami

Umyte gruszki rozkrajamy na pół. Wyciągamy nożem ze środka pestki. Skrapiamy gruszki kilkoma kroplami cytryny i do wydrążonego środka kładziemy po kostce czekolady. Wierzch posypujemy migdałami, a następnie cynamonem. Tak przygotowane gruszki układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 15 minut.

Smacznego!

Pieczone-gruszki-z-czekolada

Pieczone-gruszki

Pieczone gruszki są pyszne na ciepło ale równie dobrze smakują też na zimno.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl