Placki z dyni z powidłami wiśniowymi

Placki-z-dyni-z-powidłami

Kilka dni temu zrobiłam przepyszne placki z dyni z powidłami wiśniowymi. Zrobiłam je z puree dyniowego. W ostatnim wpisie możecie sprawdzić jak zrobić puree z dyni? Mnie takie placki najbardziej pasują na drugie śniadanie. Dobre są na ciepło jak i na zimno. Możemy je zjeść same lub posmarować powidłami czy konfiturą. Ja zrobiłam w zapasie trochę puree dyniowego, które zamroziłam w zamrażarce i dzięki temu będę mogła takie placki robić jeszcze jak sezon dyniowy już się zakończy.

Do przygotowania placków z dyni z powidłami wiśniowymi potrzeba:

  • 1 szklanka puree z dyni,

  • 2 jajka,

  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,

  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego,

  • 2 łyżki syropu z agawy,

  • szczypta soli,

  • konfitura wiśniowa (do polania placków).

Wykonanie placków z dyni z powidłami wiśniowymi

Do naczynia wbijamy jajka, wlewamy olej kokosowy i syrop z agawy. Dodajemy puree z dyni i wszystkie składniki łączymy razem. Następnie wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Ponownie wszystko razem mieszamy. Formujemy placki na rozgrzanej patelni i smażymy aż zarumienią się z obu stron. Placki możemy jeść same lub posmarowane powidłami. Są pyszne 🙂

Smacznego!

placki-z-dyni

Placki-z-dyni

Przepis-na-placki-z-dyni

Placki z dyni z powidłami wiśniowymi.

Zapraszam Was również do mojego wcześniejszego przepisu na placki z dyni.

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadomienia o nowych wpisach prosto na Twój adres e-mail

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime