Pudding chia z brzoskwiniami

Pudding-chia

Pudding chia z brzoskwiniami to propozycja idealna na śniadanie, lunch i deser. Do wyboru, do koloru, można kombinować. Co najlepsze pudding robi się praktycznie sam pozostawiony na kilka godzin w lodówce. Najlepiej przygotowywać go wieczorem, wtedy będziemy mieli pewność, że rano będzie już gotowy. Pudding chia nie tylko pięknie wygląda i smakuje ale co najważniejsze jest zdrowy. Nasiona chia dostarczają nam błonnik, wapń, żelazo, magnez, fosfor i cynk. To chyba dość sporo pozytywnych powodów dla których warto go spróbować.

Do przygotowania 2 porcji puddingu chia z brzoskwiniami potrzeba:

  • 45 g nasion chia (1/3 szklanki),
  • 250 ml mleka,
  • 1/2 laska wanilii,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 3 duże brzoskwinie.

Wykonanie puddingu chia z brzoskwiniami

Nasiona chia zalewamy mlekiem i dokładnie mieszamy. Dodajemy środek z laski wanilii i syrop klonowy. Wszystkie składniki łączymy i wstawiamy do lodówki. Po kilku minutach dobrze jest jeszcze raz przemieszać pudding. Pozostawiony na noc w lodówce stężeje i nabierze gęstej konsystencji. Do przygotowania musu wystarczy widelec lub blender, ponieważ brzoskwinie należy rozgnieść na jednolitą masę. Aby pudding lepiej smakował i ładnie się prezentował można nakładać go do naczynia warstwami, raz nasiona chia, raz mus brzoskwiniowy.

Smacznego!

Pudding-chia-z-brzoskwiniami

Pudding chia z brzoskwiniami.

Jeżeli macie ochotę na pyszny deser, to zdecydowanie polecam Wam waniliowy budyń z kaszy jaglanej z owocami leśnymi.

 

2 Komentarzy

  1. 5 marca 2016    

    Wygląda mega. Lubię takie pomarańczowe kolory 😀

    • Marta Marta
      5 marca 2016    

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl