Pudding chia z jogurtem i truskawkami

Pudding-chia

Pudding chia z jogurtem i truskawkami to ostatnio jeden z moich ulubionych deserów pełniących funkcję drugiego śniadania. Wcześniej
przygotowywałam nasiona chia również na mleku w przepisie na pudding chia z brzoskwiniami. Tym razem jednak wykorzystałam jogurt naturalny i nie żałuję, ponieważ i w tej kombinacji pudding chia jest przepyszny.

Do przygotowania 2 porcji puddingu chia z jogurtem i truskawkami potrzeba:

  • 45 g nasion chia (1/3 szklanki),

  • duży jogurt naturalny (około 400 g),

  • 1/2 laska wanilii,

  • 2 łyżki syropu z agawy,

  • 250 g truskawek.

Wykonanie puddingu chia z jogurtem i truskawkami

Nasiona chia zalewamy jogurtem naturalnym. Dodajemy syrop z agawy i ziarenka z laski wanilii. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Jogurt naturalny jest zdecydowanie gęstszy od mleka, więc nie ma konieczności aby pudding chia stał całą noc w lodówce, ponieważ gotowy będzie znacznie szybciej. Ja jednak z przyzwyczajenia robię go wieczorem, a rano wyciągam. Truskawki rozgniatamy widelcem. W przypadku mrożonych lekko podgrzewamy w rondelku aby zmiękły. Połowę puddingu wymieszać z 2/3 ilości rozgniecionych truskawek. Dzięki czemu nasiona uzyskają truskawkowy smak i lekko różowy kolor. Część różową nakładamy do połowy naczynia, a na nią pozostawioną część białą puddingu. Samą górę polewamy resztą musu truskawkowego i gotowe.

Smacznego!

Pudding-choa-z-jogurtem-i-truskawkami.

Aż trudno w to uwierzyć, że taki pyszny deser może być tak zdrowym i pożywnym posiłkiem.

Próbowaliście już puddingu chia?

2 Komentarzy

  1. 11 kwietnia 2016    

    świetny deser! 🙂

    • Marta Marta
      11 kwietnia 2016    

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl