Puszysty sernik na kruchym cieście

sernik-na-kruchym-ciescie

Sernik to moje ulubione ciasto. Tak naprawdę to lubię jego wszystkie rodzaje. Sernik jasny, na ciemnym cieście, z pianką, z kruszonką, ze spodem z ciasta kruchego i sernik na zimno. Dzisiaj przedstawię przepis na puszysty sernik na kruchym cieście i z pianką. Jest wyśmienity i jedyny w swoim rodzaju, a ostatnio mój ulubiony, warto go spróbować.

Do przygotowania puszystego sernika na kruchym cieście potrzeba:

Ciasto:

  • kostka masła,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 3 żółtka,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 4 żółtka,
  • 1 szklanka cukru trzcinowego,
  • 1 kg zmielonego twarogu,
  • budyń waniliowy,
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 2 szklanki mleka,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 ubite białka (z jajek wykorzystanych do ciasta).

Pianka:

  • 4 ubite białka ( z jajek wykorzystanych do masy serowej),
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego.

Wykonanie puszystego sernika na kruchym cieście

Ciasto

Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na jednolitą masę. Następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto, czyli spód sernika wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeżeli mamy blachę okrągłą składaną, to wyłóżmy ciasto w taki sposób aby powstał rant, ponieważ masa serowa będzie miała dość rzadką konsystencję i mogłaby wyciec.

Masa serowa

Przygotowanie masy serowej do naszego puszystego sernika rozpoczynamy od utarcia żółtek z cukrem trzcinowym. Następnie dodajemy zmielony twaróg i budyń w proszku. Dokładnie mieszamy i wlewamy olej, mleko i sok z cytryny. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z 3 białek pozostałych z jajek wykorzystanych do ciasta na sernik. Masę serową delikatnie mieszamy i wylewamy na blachę wyłożoną ciastem. Jej konsystencja będzie bardzo rzadka. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 45 minut.

Pianka

4 białka z jajek wykorzystanych do masy serowej ubijamy razem z cukrem na sztywną pianę. Po 45 minutach pieczenia ciasta z masą serową przyszedł czas na dodanie pianki do naszego sernika. Ubite białka wylewamy na masę serową i pieczemy jeszcze około 10, 15 min. Lekko zarumienione białko oznacza koniec pieczenia.

Sernik piekłam na blasze o wymiarach 40 x 25 cm.

Smacznego!

Puszysty-sernik-na-kruchym-ciescie

Pyszny puszysty sernik na kruchym cieście upieczony raz zagwarantuje, że nie będzie to nasz ostatni raz pieczenia tego sernika 🙂

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl