Walentynkowe ciastka francuskie z marmoladą

walentynkowe-ciastka-francuskieJuż jutro są walentynki. Jeżeli świętujecie jutrzejszy dzień i macie ochotę przygotować coś innego niż zwykle, ale nie macie ochoty pół dnia spędzić w kuchni, to proponuję spróbować walentynkowych ciastek francuskich z marmoladą. Wykonanie ich jest banalne. Potrzebujemy tylko foremki w kształcie serca i kilku minut. Jeżeli dysponujecie trochę większą ilością czasu, to polecam Wam zerknąć jeszcze na przepis muffinki czekoladowe na walentynki.

Do przygotowania walentynkowych ciastek francuskich z marmoladą potrzeba:

  • ciasto francuskie 300g,

  • marmolada,

  • jajko,

  • cukier trzcinowy,

  • foremka w kształcie serduszka.

Wykonanie walentynkowych ciastek francuskich z marmoladą

Rozwijamy ciasto francuskie i wyciskamy foremką serduszka. Na co drugie serduszko nakładamy trochę marmolady ale nie za dużo, aby udało się walentynkowe serduszka zamknąć. Na ciastko z marmoladą nakładamy drugie wycięte serduszko i dookoła zagniatamy widelcem aby dwa serduszka złączyły się ze sobą. Ciastka francuskie kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed wsadzeniem ich do piekarnika smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy do 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego!

Ciastka-francuskie-z-marmolada

Walentynkowe ciastka francuskie z marmoladą

Zapisz

2 Komentarzy

  1. 13 lutego 2017    

    Śliczne ciasteczka.
    Proste, a spektakularne.
    Idealne nie tylko na Walentynki…
    🙂

    • Marta Marta
      13 lutego 2017    

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl