W tym tygodniu czeka nas tłusty czwartek i z tej okazji postanowiłam upiec mini pączki z twarogiem. Pączki są małe i w sam raz nadają się na jednego gryza. Ciasto jest delikatne i puszyste, a twaróg nadaje im fajnego smaku. Pączki są małe i smażą się szybko, więc nie spędzimy pół dnia przy garach na ich smażeniu. Jeżeli macie ochotę na pączki w wersji bardziej fit, to polecam Wam również wypróbować przepis na pączki pieczone w piekarniku.
Do przygotowania mini pączków z twarogiem na tłusty czwartek potrzeba:
-
30 g drożdży,
-
1/2 szklanki mleka,
-
3 jajka,
-
1/3 szklanki cukru trzcinowego,
-
2 łyżki masła,
-
300 g mielonego twarogu,
-
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
-
olej do smażenia pączków,
-
cukier puder.
Wykonanie mini pączków z twarogiem na tłusty czwartek
Zaczynamy od rozrobienia drożdży. Podgrzewamy mleko, tak aby było ciepłe ale nie gorące i dodajemy do niego drożdże i łyżeczkę cukru. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie przygotowujemy resztę ciasta. Masło podgrzewamy, tak aby się roztopiło. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ucieramy. Następnie wlewamy roztopione i ostudzone już masło, mieszamy. Teraz dodajemy zmielony twaróg i całość ponownie mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże i przesiewamy przez sitko mąkę. Ciasto wyrabiamy tak, żeby się nie kleiło. W razie konieczności dodajemy jeszcze trochę mąki. Gotowe ciasto przykrywamy ręczniczkiem i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie z ciasta lepimy mini pączki. Rozgrzewamy olej i wrzucamy nasze pączki do smażenia. Jak się zarumienią z jednej strony, to przekładamy je na drugą. Pączki smażą się kilka minut. Dobrze jest je jednak kontrolować, żeby się nie spaliły. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy aby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem i gotowe.
Smacznego!