Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy z czekoladą

Bezglutenowe-ciastka-z-ciecierzycy

Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy z czekoladą robiłam pierwszy raz kilka dni temu. Efekt bardzo mnie zadowolił. Ciastka są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, a do tego bardzo dobre. U mnie zniknęły raz, dwa i było po ciastkach. Kiedyś piekłam również takie ciasteczka w bardziej klasycznej wersji. Przepis znajdziecie w tym wpisie domowe pieguski z czekoladą i orzechami.

Do przygotowania bezglutenowych ciastek z ciecierzycy z czekoladą potrzeba:

  • 1 puszka ciecierzycy,

  • 3 duże łyżki masła orzechowego,

  • 3, 4 łyżki syropu z agawy,

  • 3 łyżki mąki jaglanej,

  • 1/2 płaskiej łyżeczki sody,

  • szczypta soli,

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Wykonanie bezglutenowych ciastek z ciecierzycy z czekoladą

Do naczynia wrzucamy odsączoną z zalewy ciecierzycę. Dodajemy masło orzechowe i syrop z agawy. Całość blendujemy przy pomocy blendera ręcznego na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz pokrojoną na drobne kawałki gorzką czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy. Masa powinna być dość gęsta. Formujemy ciastka i układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170C i pieczemy od 10 do 15 minut.

Bezglutenowe-ciastka-z-ciecierzycy

Ciastka-z-ciecierzycy

Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy z czekoladą.

Smacznego!

2 Komentarzy

  1. 12 września 2018    

    Prezentuja się wybornie 🙂

    • Marta Marta
      12 września 2018    

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powiadomienia o nowych wpisach prosto na Twój adres e-mail

Social Media

MarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTimeMarciaTime