Pieczone chrupki z ciecierzycy – fit przekąska

Chrupki-z-ciecierzycyPieczone chrupki z ciecierzycy to idealny fit zamiennik niezdrowych chipsów. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Możemy je upiec tak aby były miękkie lub potrzymać chwile dłużej, żeby były bardziej chrupiące. Tak, jak w przypadku zwykłych chipsów, w chrupkach z ciecierzycy również możemy uzyskać różne smaki. Wszystko zależy od tego, jakich przypraw użyjemy, dzięki czemu za każdym razem mogą smakować inaczej. Chrupki z ciecierzycy do pochrupania przy filmie nadadzą się w sam raz. Jeżeli szukacie jeszcze innych pomysłów na zdrowe przekąski, to polecam Wam również spróbować chipsów z jarmużu lub absolutnie mojej ulubionej przekąski pieczonych frytek z batatów.

Do przygotowania pieczonych chrupek z ciecierzycy potrzeba:

  • ciecierzyca w puszce,

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,

  • przyprawy: papryka czerwona słodka, czubryca zielona, pieprz cayenne.

Wykonanie pieczonych chrupek z ciecierzycy

Odcedzamy ciecierzycę od wody i wsypujemy do miseczki. Polewamy oliwą i posypujemy przyprawami. Pieprzu cayenne należy dać naprawdę niedużą ilość. Tak przygotowane chrupki z ciecierzycy układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160C. Chrupki pieką się około 20 min.

Smacznego!

Pieczone-chrupki-z-ciecierzycy

Pieczone chrupki z ciecierzycy

 

Zapisz

2 Komentarzy

  1. 13 lipca 2017    

    Barzdo ciekawe przepisy, proste i fajne w wykonaniu! Dzięki za inspiracje! W weekend wypróbuje przepis na chrupki i lody wege truskawkowe 🙂

    • Marta Marta
      13 lipca 2017    

      Cieszę się bardzo 🙂 Mam nadzieję, że będzie Ci smakować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl