Płatki gryczane z czekoladą – przepis na śniadanie

Platki-gryczane-z-czekolada-przepis-na-sniadanie

Jeżeli na co dzień zjadacie na śniadanie owsiankę i czasem macie ochotę zjeść coś innego ale w gruncie rzeczy całkiem podobnego, to polecam spróbować płatki gryczane. Dodając do nich gorzką czekoladę i kakao całkowicie odmienimy zwykłe śniadanie. Ten przepis jest idealny na pierwsze, jak i drugie śniadanie. Polecam spróbować 🙂

Do przygotowania płatków gryczanych z czekoladą potrzeba:

  • 1/2 szklanki płatków gryczanych (około 45 g),
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 kostki czekolady gorzkiej,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • banan,
  • garść żurawiny,
  • garść orzechów nerkowca.

Wykonanie płatków gryczanych z czekoladą

W garnuszku podgrzewamy mleko. W międzyczasie wrzucamy do niego kostki czekolady, kakao i miód. Chwilę przed zagotowaniem dodajemy płatki gryczane. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec dodajemy żurawinę i banana. Ja kilka plastrów zostawiłam na górę do udekorowania, a resztę rozgniotłam i wymieszałam z płatkami gryczanymi. Jedyne czego tu brakuje, to orzechów nerkowca, które idealnie wpasują się w to danie. Możemy je posypać na wierzch.

Smacznego!

Platki-gryczane-z-czekolada

Platki-gryczane

Płatki gryczane z czekoladą

 

Zapisz

Zapisz

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl