Sernik z gałką muszkatołową i owocami leśnymi

SernikSernik z gałką muszkatołową zdecydowanie dopisuję do listy z wyjątkowymi ciastami. Niesamowity, lekko orzeźwiający smak, przełamany gałką muszkatołową, na spodzie z herbatników, dodatkowo polany sosem z owoców leśnych, to czyste szaleństwo. Polecam go na szczególne okazje, takie jak urodziny, czy Święta. Ten sernik pozytywnie zaskoczy i na pewno zadowoli najbardziej wybredne podniebienia.

Do przygotowania sernika z gałką muszkatołową i owocami leśnymi potrzeba:

Spód sernika:

  • 5 paczek herbatników po 65g,

  • 2/3 kostki masła.

Masa sernikowa:

  • 1 kg mielonego twarogu,

  • 5 jajek,

  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego,

  • 2/3 szklanki mleka (200 ml),

  • 4 łyżki mąki pszennej,

  • 4 łyżki ubitej śmietanki kremówki 30%,

  • starta skórka z całej cytryny,

  • gałka muszkatołowa lub gotowa przyprawa z gałki muszkatołowej.

Sos z owoców leśnych do polania sernika:

  • 1/2 kg owoców leśnych (mogą być mrożone),

  • 3 łyżki miodu.

Wykonanie sernika z gałką muszkatołową i owocami leśnymi

Sernik z gałką muszkatołową powinniśmy zacząć przygotowywać dzień wcześniej. Same wykonanie jest proste, trochę dłużej jednak trwa pieczenie i leżakowanie w lodówce. Zapewniam jednak, że warto podjąć się wszelkich trudów i starań dla tego sernika, naprawdę warto.

Spód sernika

W pierwszej kolejności rozpuszczamy masło. Następnie kruszymy herbatniki na drobne kawałeczki. Oczywiście nie musimy używać tych kupnych. Jeżeli mamy trochę więcej czasu, to możemy zrobić je samodzielnie korzystając np. z tego przepisu pełnoziarniste herbatniki w czekoladzie (pomijając proces smarowania ich czekoladą :)). Najszybciej sprawę kruszenia załatwi oczywiście blender. Przygotowane herbatniki polewamy roztopionym masłem i dokładnie mieszamy. Na okrągłą blachę kładziemy papier do pieczenia i wykładamy spód z herbatników. Równomiernie go rozkładamy i przyklepujemy najlepiej dnem od szklanki. Tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C. Pieczemy przez 10 minut.

Masa sernikowa

Do miski przekładamy twaróg i dodajemy 4 łyżki ubitej na sztywno śmietanki 30%. Wsypujemy startą skórkę z cytryny i mieszamy. Następnie wsypujemy cukier i dodajemy jajka. Wbijając je cały czas mieszamy masę sernikową. Następnie wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Ostatnim składnikiem będzie gałka muszkatołowa. Jeżeli mamy całą gałkę, to ucieramy ją na tarce i wsypujemy do ciasta. Jeżeli korzystamy z gotowej przyprawy, to wsypujemy około 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej. Dokładnie wymieszaną masę wlewamy na upieczony spód sernika i wstawiamy do piekarnia. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 90C i tak pieczemy sernik przez godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, a sernik pozostawiamy w zamkniętym piekarniku jeszcze przez godzinę. Po otworzeniu piekarnika i wystygnięciu, sernik należy wstawić do lodówki. W lodówce sernik powinien spędzić około 20 godzin. Cały ten proces uczyni go wyjątkowym w smaku 🙂

Sos z owoców leśnych do polania sernika

Jeżeli korzystamy z mrożonych owoców to należy je podgrzać. Owoce puszczą sok, dodatkowo niektóre z nich możemy rozgnieść widelcem. Na koniec dodajemy miód. Świeże owoce możemy trochę zblendować lub rozgnieść widelcem, ale nie wszystkie. Do sosu tak samo dodajemy trochę miodu. Tak przygotowanym sosem polewamy kawałki sernika na talerzykach.

Gwarantuję, że wykonanie tego sernika wcale nie jest tak pracochłonne, jak się wydaje 🙂

Ciasto przygotowałam na blasze o średnicy 28 cm.

Smacznego!

Sernik-z-galka-muszkatolowa

Sernik-z-owocami-lesnymi

Sernik

Sernik z gałką muszkatołową i owocami leśnymi

Jeżeli macie ochotę na bardziej tradycyjny sernik, to polecam zajrzeć do wpisu puszysty sernik na kruchym cieście.

Zapisz

2 Komentarzy

  1. 16 grudnia 2016    

    Bardzo smakowicie to wygląda . Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Marta Marta
      16 grudnia 2016    

      Dziękuję 🙂 mam nadzieję, że będzie smakować. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl