Zielona herbata to zdrowy napój o wspaniałych właściwościach i właśnie dlatego cieszy się bardzo dużą popularnością na całym świecie. Jest bogata w wiele składników, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Zielona herbata zbierana jest z tego samego krzewu, co czarna herbata, różnią się natomiast sposobem produkcji. Zerwane liście zostają wysuszone i podgrzane, dzięki czemu nie rozpoczynają się procesy fermentacyjne, a z herbaty wydobywa się najlepszy smak. Co dokładnie daje nam picie zielonej herbaty i jak odpowiednio ją zaparzyć? Informacje znajdziecie poniżej.
Właściwości zielonej herbaty
- Regularne picie zielonej herbaty dostarcza do organizmu wiele witamin i składników mineralnych takich jak: witamina A, B1, B2, C, E i K oraz mikroelementy: cynk, fluor, potas, sód, wapń i żelazo.
- Herbata jest źródłem teiny, która jest odpowiednikiem kofeiny zawartej w kawie, czyli dodaje nam energii i ma działanie pobudzające. Pozytywnie wpływa również na koncentrację, poprawę pamięci i rozjaśnienie umysłu.
- Zawiera silne antyoksydanty – flawonoidy, które hamują szkodliwe działanie wolnych rodników i chronią nas przed wieloma przewlekłymi schorzeniami.
- Zielona herbata ma właściwości antynowotworowe. Zapobiega w szczególności rakowi żołądka, jelita grubego, trzustki, płuc i piersi.
- Obniża wysokie ciśnienie krwi i poprawia krążenie, dzięki czemu występuje mniejsze ryzyko chorób serca.
- Zielona herbata obniża poziom cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca, miażdżycy tętnic i udaru mózgu.
- Reguluje poziom cukru we krwi.
- Wspiera leczenie chorób infekcyjnych hamując rozwój bakterii i wirusów.
- Poprawia trawienie i usuwa uczucie ciężkości, napar z herbaty przyśpiesza wydzielanie soków trawiennych.
- Zielona herbata przyśpiesza metabolizm.
- Opóźnia proces starzenia się organizmu.
-
Fluor występujący w herbacie przyczynia się do wzmocnienia zębów, chroni je przed próchnicą i odświeża oddech.
Jak parzyć zieloną herbatę?
Zieloną herbatę można parzyć dwukrotnie, a nawet trzykrotnie. Każdy z naparów ma trochę inny smak i właściwości. Pierwsze parzenie będzie miało delikatny aromat z pobudzającym działaniem. Drugi napar charakteryzuje się intensywniejszym zapachem. Ma działanie relaksujące, odstresowujące i lepiej smakuje. Zieloną herbatę parzy się w temperaturze od 60 do 90 st. C w zależności od rodzaju. Najlepszy czas parzenia, to od jednej minuty do trzech.