Ciasto dyniowe z migdałami

Ciasto-dyniowe

Sezon dyniowy trwa w najlepsze i właśnie z tej okazji postanowiłam upiec ciasto dyniowe z migdałami. Jest przepyszne i idealnie poprawia nastrój w coraz chłodniejsze jesienne wieczory. W zeszłym roku upiekłam z dyni „ala sernik”,który gorąco polecam spróbować, bo jest świetny. Przepis znajdziecie we wpisie ciasto dyniowe z nutą pomarańczy. A z dyni można zrobić naprawdę chyba wszystko zaczynając od ciast, muffinków, placków, zupach, kończąc na dekoracjach.

Do przygotowania ciasta dyniowego z migdałami potrzeba:

  • 3 jajka,
  • 1/2 kostki masła,
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego,
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 szklanki miąższu lub pure z dyni,
  • migdały do posypania ciasta.

Wykonanie ciasta dyniowego z migdałami:

W misce ucieramy masło z cukrem i jajkami. Dodajemy aromat migdałowy i cukier waniliowy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie mieszamy, a na sam koniec dodajemy posiekany na drobno miąższ lub pure z dyni. Ciasto dyniowe przekładamy do wąskiej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy płatkami migdałów. Następnie wstawiamy do piekarnika na około 45 minut w temperaturze 180C.

Smacznego!

Ciasto-dyniowe-z-migdalami

Ciasto-z-dyni

Ciasto-dyniowe

Ciasto dyniowe z migdałami

Macie jakiś sprawdzony przepis na ciasto dyniowe?

Zapisz

Zapisz

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl