Z batatów można zrobić chyba wszystko. Zaczynając od pieczonych frytek, a kończąc na orzeźwiających ciastach, co najlepsze do wszystkiego pasują. Ja tym razem zrobiłam zupę krem z batatów. Zupa jest gęsta i rozgrzewająca. Idealnie sprawdzi się na jesienne wieczory. Chociaż teraz pogoda za oknem przypomina raczej wiosnę, to jednak te chłodniejsze dni na pewno jeszcze nadejdą.
Do przygotowania 4 porcji zupy krem z batatów potrzeba:
-
3 bataty,
-
1 duża cebula,
-
2 ząbki czosnku,
-
1 litr bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler, por),
-
1/2 puszki mleczka kokosowego,
-
2 cm kawałek imbiru,
-
1 duża łyżka curry,
-
1/2 płaskiej łyżeczki soli,
-
oliwa z oliwek do smażenia.
Wykonanie zupy krem z batatów
W pierwszej kolejności należy wykonać bulion warzywny. Warzywa pokrojone w mniejsze kawałki wrzucamy do wody i gotujemy. Następnie na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek oraz starty imbir i przyprawę curry. Jak wszystko się lekko zarumieni, to dodajemy pokrojone w kostkę bataty. Podsmażamy wszystko razem jeszcze przez chwilę, a następnie wlewamy bulion warzywny oraz wsypujemy sól. Gotujemy około 10, 15 minut aż zmiękną bataty. Na sam koniec wlewamy mleczko kokosowe i całość blendujemy na jednolitą masę. Krem z batatów gotowy.
Smacznego!