Ciasto czekoladowe z fasoli

Ciasto-z-fasoliKto by pomyślał, że z fasoli można zrobić tyle różnych dań, deserów i ciast. Ciasto czekoladowe z fasoli jest pyszne, miękkie i puszyste, a co najlepsze bez grama mąki. Oczywiście gdybym spróbowała takiego ciasta bez zapoznania się wcześniej z przepisem, to nigdy nie wpadłabym na pomysł, że głównym składnikiem tego ciasta jest fasola w puszce. Jakiś czas temu robiłam również muffinki kakaowe z fasoli i również są wyśmienite, a nawet jedne z moich ulubionych. Jeżeli nie piekliście jeszcze nigdy ciasta z fasoli, to polecam spróbować przepisu poniżej.

Do przygotowania ciasta czekoladowego z fasoli potrzeba:

  • 2 puszki czerwonej fasoli,

  • 2 dojrzałe banany,

  • 4 jajka,

  • 2 łyżki kakao,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • 4–5 łyżek miodu,

  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (do polewy na ciasto).

Wykonanie ciasta czekoladowego z fasoli

Fasolę z puszki płuczemy w zimnej wodzie i wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone na kawałki banany. Następnie wbijmy jajka, wlewamy oliwę z oliwek i miód. Całość blendujemy blenderem ręcznym na jednolitą masę. Następnie dodajemy kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Jeszcze raz używamy blendera aby połączyć składniki razem. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C. Ciasto czekoladowe z fasoli pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu robimy polewę. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią górę ciasta.

Smacznego!

Ciasto-czekoladowe-z-fasoli

Ciasto czekoladowe z fasoli

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz




16 Komentarzy

  1. 30 stycznia 2017    

    Uwielbiam takie ciasta!
    U mnie już od jutra na blogu ciasteczka z fasoli:)

    • Marta Marta
      31 stycznia 2017    

      🙂

  2. 31 stycznia 2017    

    Oo 😀 Skoro nawet z buraka jest pyszne to na pewno jadłabym 😀

    • Marta Marta
      31 stycznia 2017    

      W dzisiejszych czasach to chyba wszystko jest możliwe 🙂

  3. 1 lutego 2017    

    Ostatnio w programie śniadaniowym słyszałam o cieście z fasoli. Byłam w wielkim szoku, że coś takiego w ogóle istnieje. Od utrwalają pory już kilka razy natrafiłam na przepisy ciast z tym składnikiem. Czy to jest faktycznie dobre? Nie lubię czerwonej fasoli, więc nie wiem czy bym polubiła..

    • Marta Marta
      1 lutego 2017    

      Rozumiem Twoje wątpliwości też kiedyś wydawało mi się co najmniej dziwne żeby robić ciasto z fasoli 🙂 Śmiało mogę powiedzieć, że ciasto jest dobre, a fasoli w ogóle nie czuć. Ciasto jest puszyste i nie jest suche. Polecam spróbować 🙂

  4. 2 lutego 2017    

    Nigdy nie jadłam, ale już o tym cieście wiele dobrego słyszałam 🙂

    • Marta Marta
      2 lutego 2017    

      Polecam spróbować, tyle osób nie może się mylić 🙂

  5. 2 lutego 2017    

    Wygląda super! Z fasoli jeszcze nie piekłam, ale przymierzam się 🙂

    • Marta Marta
      2 lutego 2017    

      🙂

  6. Ewa Ewa
    2 lutego 2017    

    czy banany są niezbędne w tym przepisie? jeśli tak, czym mogę je zastąpić? z góry dziękuję za odpowiedź! 🙂

    • Marta Marta
      2 lutego 2017    

      Szczerze mówiąc nie próbowałam tego przepisu bez bananów. Myślę jednak, że nie powinno być problemu. Proponuje dać trochę więcej miodu, ponieważ ta ilość z przepisu bez bananów może być niewystarczająca.

  7. Angelika Angelika
    3 lutego 2017    

    fasola stoi i czeka ale nie mam kiedy sie nią zając a takie pyszne ciacho chodzi za mną od dawna. Lubie ciasta z warzywami 😉

    • Marta Marta
      3 lutego 2017    

      Zbliża się weekend to może znajdziesz trochę czasu. Ciasto robi się bardzo szybko 🙂

  8. Pati Pati
    20 marca 2017    

    Przepyszne!!!! A do tego blyskawiczne: )) mam natomiast jedno pytanie.. ciasto wyszło mi bardzo mokre. A trzymałam je 50 min w piekarniku, gora była już spieczona ładnie ale w środku wciąż mocno wilgotne. A moze odstawiasz je po upieczeniu do lodówki?

    • Marta Marta
      22 marca 2017    

      Cieszę się bardzo, że Ci smakuje 🙂 Ciasta nie trzymam w lodówce ale również ostatnio jak je robiłam to było w środku dość wilgotne. Z kolei innym razem miało konsystencje idealną i jednolitą. Jeszcze dokładnie nie odkryłam tej tajemnicy 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Social Media

Informacje o nowych wpisach i aktualnościach prosto na Twój e-mail:


blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

zBLOGowani.pl