Odkąd pierwszy raz zrobiłam domową granolę, już nigdy nie sięgnęłam po kupne płatki zbożowe i musli. Granolę robię tylko z takich składników, które lubię. Najczęściej piekę ją w wersji, którą umieściłam jakiś czas temu we wpisie domowa granola. Tym razem postanowiłam coś zmienić i zrobić wersję czekoladową. Gorzka czekolada wydziela hormon szczęścia i dodaje energii. Dodana do pierwszego lub drugiego śniadania pozytywnie nastawi nas na cały dzień. Zatem nie pozostaje nam nic innego, jak tylko upiec domową granolę czekoladową z orzechami. Połączona z jogurtem i owocami, to już nie jest zwykłe śniadanie, a prawdziwy deser. Poniższy przepis wystarczy na całkiem sporą ilość posiłków. Granolę najlepiej przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Do przygotowania domowej granoli czekoladowej z orzechami potrzeba:
- 3 szklanki płatków owsianych,
- 1/2 szklanki żurawiny,
- 1/2 szklanki nasion słonecznika,
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca,
- 1/3 szklanki siemienia lnianego,
- 1/3 szklanki sezamu,
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżki syropu z agawy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Wykonanie domowej granoli czekoladowej z orzechami
W pierwszej kolejności należy pokroić na drobne kawałki żurawinę, orzechy i gorzką czekoladę. Pół tabliczki gorzkiej czekolady i całą resztę suchych składników wsypujemy do miski i razem mieszamy. Następnie wlewamy oliwę z oliwek i syrop z agawy. Jeszcze raz całość dokładnie mieszamy. Domową granolę czekoladową wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 C i pieczemy około 40 min. W międzyczasie należy ją 2, 3 razy przemieszać aby równo się upiekła. Po upieczeniu wsypujemy drugą część pokrojonej gorzkiej czekolady i mieszamy z resztą składników. Granola jest już gotowa.
Smacznego!
Domowa granola czekoladowa z orzechami jest w sam raz na osłodę codziennego dnia.